Máte pochyby, zda externí DBA je pro Vás to pravé?

DBA na ZKOUŠKU. Čtěte více. Ověřte si, že daná spolupráce funguje.

Většina z mých klientů má vlastního DBA nebo člověka, který se dané práci věnuje. Někteří z nich mají více, někteří méně času. Faktem ovšem zůstává, že čím schopnější daná osoba je, tím lépe se s daným klientem pracuje a problémy se řeší rychleji. Na druhou stranu, často bývám jediný DBA ve společnosti a zde je celá zodpovědnost na mě. Nevadí mě to a mohu pracovat v jakémkoli modelu.

Kdy je externí DBA tou správnou volbou?

Jak tedy přijmout dobrého DBA?

  • Nechte jiného DBA ptát se uchazeče.

Zastávám názor, že dobrého DBA může rozeznat pouze DBA nebo člověk znalý problematiky. Do životopisu si člověk může napsat, co chce a je jen na člověku, který vede pohovor, aby rozeznal, zda-li dané věci uchazeč opravdu zná nebo si jen do CV vložil několik používaných zkratek. Reference jsou fajn, ale kdo Vám zaručí, že nemluvíte se známým, bývalým kolegou atd.

Vše leží právě na otázkách, které pokládáte.

Slečna z HR (nic proti HR jako takovému nemám) prostě nedokáže adekvátně porovnat, zda-li daná osoba ví, o čem mluví nebo má naučené fráze. Chce to na pohovoru člověka, který se zeptá přímo, konkrétně na věci z oboru a praxe. Podle těchto odpovědí, pak poznáte jestli uchazeč danou problematiku opravdu zná. Na druhou stranu, je potřeba brát zřetel, že daný uchazeč nemůže znát vše, natož odpovídat na vaše specifické problémy, které jste zrovna včera řešil. Pokud budete chtít, velmi rád pro Vás daný výběr udělám. Připravím otázky a vyhodnotím odpovědi.

  • Nelpěte na certifikacích či vysokoškolských titulech

Certifikace není všechno, byť já sám jich mám asi deset, ale neřeknou Vám, jak je na to člověk s praxi. Mohou však napovědět a má-li daný uchazeč OCM, pravděpodobně již „něco“ umí. Osobně znám plno skvělých DBA, kteří certifikace nemají, protože prostě na ně nemají čas nebo je nezajímají. Naopak znám studenty, kteří se prostě na certifikaci připraví jako na zkoušku udělají ji a je to, ale s reálným provozem nepřišli v životě do styku.

To samé vysokoškolské tituly. Že má člověk hotovou VŠ neříká nic o tom, jak je pohotový, schopný se adaptovat, řešit problémy pod stresem a hledat neotřelá řešení. Dost vysokoškoláku se slepě učí aniž by znali souvislosti a tak to je i v praxi. Já osobně jsem si po střední škole udělal ještě vyšší odbornou školu a vysokoškolský titul jsem nepotřeboval. Pouze 2x ho po mě chtěli. Jednou, když jsem měl vést přednášky na VŠ a pak se zjistilo že já sám VŠ nemám a podruhé na nějakou pozici ve státní správě, kde to vyžadovali tabulky. Začal jsem VŠ studovat, ale dobrovolně jsem toho po 3 semestrech nechal, protože mě to bralo čas a nic nového nepřineslo. Navíc jsem se tam dohadoval s mladým učitelem o tom, jak se mají navrhovat databáze a pojmenovávat objekty. Samy víte, že plno úspěšných lidi nemá VŠ titul.

  • Neptejte se na syntaxi

je zbytečné ptát se u pohovoru na syntaxi nějakého příkazu, protože daná syntaxe se může lišit verze od verze a navíc, těch příkazů je tolik, že si to člověk nemůže pamatovat. DBA si pamatuje, to co používá denně a na ostatní má dokumentaci, internet, knihy. Musíte vědět, co hledat.

Nemusíte znát přesnou syntaxi, ale vědět, jak na to.
  • Pozor na obecné fráze

Má-li uchazeč v CV obecnou frázi jako třeba RMAN, zeptejte se ho blíže na RMANa. Co to je, jak se to používá, nějaký příklad. Je-li to expert na ladění, tak se zeptejte na detailnější informace třeba o wait events atd. Je jednoduché najít nějaký popis pozice, vyjmenovat pár zkratek, ale rozumět jim a umět uvést příklady. To by měl odborník znát.

  •  Ptejte se na věci, které požadujete

Hledáte-li odborníka na Oracle, nemá cenu se ho ptát na MySQL. Pokud hledáte experta na RAC, ptejte se na specifika real application clusteru, nikoli Streams. Správný DBA bude schopen se nové věci naučit, protože tak již musí činit i nyní. Neustále se učit a rozšiřovat obzory, proto je zbytečné ihned ho označit jako nevyhovující. Já sám tyto pozice/projekty vyhledávám. Musím znát min 70% toho, co klient požaduje a zbytek jsem schopen se naučit za běhu a pak třeba předat dále. Nehledě na to, že svého zaměstnance pak můžete nechat na konkrétní věc proškolit.

Nehledejte člověka, co zná vše, ale toho, kdo je schopný naučit se nové věci.
  • Ptejte se, jak to udělat

Příklad. Zeptáte-li se DBA jak založit uživatele a odpoví Vám, že na to má script ihned se zeptejte kdo ten script napsal a co děla. DBA by měl vědět, že se to děla pomocí příkazu CREATE USER.. Nástroje mohou ulehčit práci, ale ne vždy jsou k dispozici, tak by si měl umět pomoci i bez nich. Já osobně většinu příkazů píši z sqlplus, protože dané GUI prostě klienti nemají k dispozici. Proč by si je měli platit?

  • Ptejte se na technické věci, které vyžadují základní znalost Oracle

Stačí pár základních otázek, abyste zjistili, že daný uchazeč ví něco o Oracle. Třeba něco se základního školení.

Každý zkušenější DBA Vám připraví sadu 10-15 otázek. Někde mám seznam, který jsem připravoval pro jednoho klienta, napište a já Vám to pošlu i s odpovědmi.

  1. Co znamená chyba „snapshot too old“?
  2. K čemu slouží statspack?
  3. Jaký je rozdíl mezi DBA_, ALL_ USER_ a co jsou gv$ případně v$ pohledy?
  4. Co to je checkpoint?
  5. Jaké znáte nové vlastnosti databáze Oracle 12c?
  6. Případně další a další otázky

Je dobré pokládat otázky, kde je potřeba znát základní funkcionalitu databáze, nikoli to, co se může uchazeč naučit nazpamět.

Spíše se ptejte, k čemu slouží DBWR, než co znamená daná zkratka.

Budete-li chtít, můžete mě přizvat přes telekonferenci k pohovoru, abych se ptal. Pak Vám zašlu vyhodnocení.
  • Nabídněte odborníkovi adekvátní plat

A poslední, zpravidla však nejdůležitější věcí je platové ohodnocení. Máte-li vypsanou pozici na senior DBA a nabízíte plat 40 000kč hrubého, nečekejte, že přijde expert s 10 lety v oboru.

Nemáte-li rozpočet na DBA pozici přiměřený, existuje i alternativa externího DBA, kde za zlomek ceny získáte odborníka.

Hledáte-li experta, musíte ho zaplatit.


Komentáře