V rámci pravidelného cyklu „První pondělí v měsíci ZDARMA“, je připraven další z online seminářů, chcete-li kurzů.

60 minutová přednáška v ceně 1000Kč pro Vás ZDARMA.

Stále častěji se mě klienti ptají:

  • Jak to je vlastně s licencemi Oracle? Kolik stojí Oracle?
  • Jakou verzi Oracle zvolit a proč?
  • K čemu je dobrý support Oracle? Vyplatí se nám ho platit?
  • Jak to je s real application clusterem (RAC)? Kolik stojí a k čemu jsou diag a tuning packs?
  • Co když se využije virtualizace?
  • Kolik stojí oracle enterprise linux? Jak se licencuje a kolik stojí podpora?

Přihlaste se k odběru nekončícího ebooku pro Oracle DBA ZDE.

!!! Prosím o vyplnění dotazníku spokojenosti.

Školení

u Vás ADMINISTRACE ORACLE I – PRO ZAČÁTEČNÍKY (JUNIOR DBA)

nebo online přes internet ZÁKLADY ADMINISTRACE DATABÁZE ORACLE – JUNIOR DBA

Prosím, spouštějte od 5 minuty (čekal jsem, než se všichni přihlásí.)


Pokusím se Vám danou problematiku osvětlit. Samozřejmě, v konečném nacenění, je lepší kontaktovat přímo zástupce Oracle, protože vše se mění rychle za běhu a já nemám informace ke všemu. Danou problematiku vždy konzultuji s lidmi z Oracle pro upřesnění.

Obsah webináře:

  1. Edice databáze Oracle
  2. Licenční politika
  3. Support
  4. Oracle lifetime support
  5. Doplňkové produkty pro db
  6. Operační systém OEL
  7. Virtualizace
  8. MySQL

Přepis celého webináře.

Tak já bych asi začal. Začátek je ve 13h. Ti, co to nestihnou, tak si můžou video přehrát dodatečně. Nechám ho k dispozici online. Zároveň těm, co jsou přihlášeni, pošlu odkaz na prezentaci v PDF, takže je to čistě na vás jestli si budete dělat nějaké poznámky nebo to použijete potom jako nějaký dokument.

Proč jsem se rozhodl dělat prezentaci nebo spíše webinář přes internet? Za prvé je to nejrychlejší forma jak sdělit ostatním účastníkům nějaké důležité informace. Z mého pohledu ta hodinka, která by to měla být, plus mínus něco, je takový ten ideál.

Proč jsem zvolil téma licence nebo placený support? Vychází to zkrátka z dotazů, které dostávám. Stále častěji se mě uživatelé ptají jak je to s těmi licencemi, jak je to s placeným supportem, podle čeho vybírat, jak to záleží na hardwaru, atd. Takže toto bych chtěl všechno projít.  Ostatně když budete potom kupovat konečné licence nebo se rozhodovat jakou verzi databáze zvolit, buď pošlete odkaz mě, nebo mi zavolejte, já vás nasměruju na konkrétní osoby, protože já osobně licence prodávat nemůžu. Jsou na to partneři firmy Oracle a nakonec to jde přes jednoho distributora. To jenom na úvod.

Ještě než začneme k vlastnímu tématu, může se stát, že vypadne někomu (ať už mě nebo vám) spojení. Nemějte obavy. Video bude nastreamované , takže je možné se k němu kdykoliv vrátit. Tak to jsou základní informace.

Kdo jsem? Někteří z vás mě znají, někteří ne. Jmenuji se Tomáš Solař. Působím jako databázový administrátor, konzultant a školitel. V roce 2009 jsem napsal knihu Hotová řešení. Teď jsem se rozhodl napsat pokračování ve formě ebooku, které je volně stažitelné na mém webu. Databázím se věnuji asi 15 let na různé platformy, různé verze, takže jsem člověk z praxe. Není to nějaký teoretický výmysl, co tady budu říkat. Proto budete-li mít nějaké dotazy ať už k tomuto tématu nebo k něčemu, co právě řešíte u vás, napište, zavolejte. Pokud budu vědět, rád vám poradím. To je něco o mě, abyste věděli, s kým mluvíte. Myslím, že prezentace bude lepší, než kdybych měl tady zapnutou webkameru na svůj obličej.

Cíl webináře: není to žádný hluboký rozbor. Berte to tak, že to jsou základní věci, základní informace, které byste při troše snahy měli získat i z internetu. Budete muset pročíst pár PDF, promluvit si s nějakým zástupcem salesu v Oraclu a pak tyto informace získáte. Dle mého je lepší mít je souhrnně na jednom místě a v krátkém sestřihu, ke kterému se budete moci vrátit a podívat se na něj.

Já jsem se osobně snažil dělat vždy první pondělí v měsíci nějaký webinář (a budu je dělat celý tento rok) zdarma na téma, které mi buď doporučíte nebo já je shledám jako důležité nebo zajímavé. Samozřejmě pak je celá řada odborných webinářů, které budu dělat, kde už si dám nějakou cenu, alespoň minimální, poněvadž příprava takového webináře zabere docela dost času, tak aby se mi to alespoň částečně vrátilo.

Dnešní téma: Co víte a nevíte o licencích a placeném supportu Oracle.

Je tady plno mýtů, takže pojďme na fakta. Obsah webináře jsem shrnul do 8 bodů, které bych chtěl probrat. Edice, které sami asi znáte, ale osvěžíme si důvody proč zrovna danou edici zvolit nebo proč jí nemůžete zvolit. Povíme si něco o tom jak funguje licenční politika. Chtěl bych se zastavit u podpory, kterou Oracle dělá. Řekneme si něco o tzv. lifetime supportu, co jsou to doplňkové produkty, k čemu nám slouží, jak je využít. Dost často narážím na problém operačního systému. To je věc, která vás může trápit při nějakých operacích, takže i tohle nakousneme. Hodně čerstvým tématem jsou virtualizace, jakým způsobem můžete virtualizovat vaše servery, k čemu je virtualizace dobrá nebo čemu může uškodit , případně využívání databází Oracle. Také bych se chtěl krátce zmínit o databázi MySQL, která ostatně patří do portfolia Oraclu.

Pokud vás něco napadne v průběhu mé diskuze, napište mi do chatu. Já asi nebudu mít moc času na chat odpovídat. Je to spíše pro zachování historie. Já se k tomu budu vracet a pak konkrétním lidem přímo budu odpovídat na mail, něco vložím na své stránky a zajímavou informaci můžu napsat jako článek. Informace se neztratí a já na ně budu určitě reagovat.

První věcí, která vás bude trápit, bude jakou edici zvolit. Jedna věc je samozřejmě cena. Ta bude asi to rozhodující, na co vy se budete ohlížet. Další věcí, na kterou musíte brát zřetel, je limit na úrovni hardwaru. To znamená, zda-li víte, že vaše databáze bude vytěžovaná, že tam budete  muset nasázet hodně CPU. Zde už přicházíte na první mantinely a bariéry, které je potřeba brát v potaz. Zde jsou  zmíněné tři edice: standart edice one, standart edition, enterprise edice. Existuje ještě personal edice, tu zde zmíněnou nemám. Čtvrtá edice, kterou znáte nebo používáte, je express edice, která je zdarma, ale má limity na úrovni hardwaru. Může běžet na jediném CPU a jste u ní omezeni velikostí paměti RAM. Dobrá tabulka je přímo na tomto odkazu, kde máte porovnání veškerých komponent, které daná edice obsahuje. To hlavní rozlišení je ale, pokud víte, že vám budou stačit 2 CPU na vašem serveru, pak můžete zvolit i standard edici one. Tahle edice může běžet na hardwaru, kde máte osazené 1 nebo 2 CPU. Pakliže víte, že budete potřebovat více paměti CPU, tak se musíte rozhodnout mezi standard edicí a enterprise edicí. Standard edice je limitovaná maximálním počtem 4 CPU na vašem databázovém serveru. Enterprise edice je od 4 CPU výše. To je to hlavní.

Další věcí je tzv. optiony. Jsou to speciální doplňkové package, které si můžete dokoupit. Třeba nějaké advance secourity, když potřebujete kriptovat. Nebo víte, že budete potřebovat nějaký typ clusteru, tak budete potřebovat aplication cluster. Budete-li potřebovat partitiong, tak tyto doplňkové funkce nemůžete dokupovat v základní standart edici. Minimální počet NU (zkratka pro name unit) je případ, kdy budete licencovat databázi nikoliv na CPU, ale na jednotlivé uživatele. Minimální počet licencí je 5, 5 a nebo 25 a tam už je to bráno přímo na procesor u enterprise edice. Toto je základní rozdělení.  Co se týká ceny, pak standart edice je cca 100 000 Kč/1 CPU, enterprise edice cca 1 000 000Kč/1 CPU. To je také rozhodující. Ještě se k tomu budeme vracet.

Jak zjistíte na které edici běžíte? Pokud spustíte SQL+, objeví se vám hlavička, ve které je napsáno, zda se jedná o enterprise. Pokud tam toto slovo není, jedná se o standard edici. Express edice se jinak instaluje. Všechny tyto edice se instalují z jednoho balíku, při instalaci si zvolíte jakou verzi chcete nainstalovat.

Co je to licence? Je to právo používat produkt. Vy si koupíte za svou částku právo používat databázi Oracle na specifickém hardwaru popř. specifickém systému a na určitý počet CPU, který máte k dispozici na serveru. Můžete si ho koupit na dobu určitou nebo neurčitou, což je dáno ve smlouvě, kterou podepisujete. Oracle si vyhrazuje právo provést audit, čemuž říká licenční review, kdy vám musí oznámit 45 dní předem, že se k vám přijde podívat a bude kontrolovat tyto zakoupené licence, zda máte vše tak, jak je deklarováno ve smlouvě. Support je placený. Oracle vám ho naúčtuje automaticky minimálně na první rok. Jedná se o 22% ze zakoupené licence. Vy máte možnost support vypovědět. Já to nedoporučuji alespoň pro první rok, ale je to volba čistě na vás.

Jakou máme platnosti licence? U nás v ČR nakupujete v CZK, kde je dán fixně kurz vůči USD. Vy se můžete podívat na celosvětový ceník (tady je přímo odkaz), kde jsou uvedené ceny v dolarech za konkrétní distribuci. Pak jsou zde ještě uvedeny i speciální smlouvy, ale ty se týkají partnerů. To jsou způsoby, jakými může partner Oraclu kupovat licence a dostává slevy. Klasický partner má slevu 30% z ceníkové ceny licence, které jsou svázány s vaší aplikací, která běží na Oraclu, můžete získat slevu 60%. Vy při koupi licence uvádíte dobu, na jakou si jí kupujete. Když chcete mít trvalou licenci (já si dnes koupím licenci 12c a řeknu, že chci perpetual, tak já můžu ode dneška databázi používat na jak dlouho chci. Může být už verze 13 nebo 14 (nezáleží na tom, jak to bude pojmenované) a vy můžete stále používat vaši 12c. Něco jiného je jaký suppport na ní získáte. To už je problém jiný. Pokud víte, že váš hardware vydrží tři nebo čtyři roky a pak budete přecházet na nějaký jiný (většinou silnější), tak si koupíte licenci na 3 roky, kdy zaplatíte 50% ceny trvalé licence a můžete na 3 roky využívat vaši licenci. Během této doby můžete provádět různé upgrady na dostupné verze. Takže když si koupím licenci na 12c na 3 roky a vyjde verze 13, tak vy můžete v rámci vašeho supportu upgradovat na verzi 13. Licence supportu je 22%, které se počítají nikoliv z ceny, kterou vy platíte, ale z ceny klasické trvalé licence. Toto je vztah cena – licence.

Jakou licenci zvolit? Už jste se rozhodli jakou zvolíte edici – standard edici, standard edici one nebo enterprise edici. Otázka je jak to nyní chcete licencovat. Zda budete dělat licence na využité CPU nebo budete licenci dělat na name unit, tzn. na konkrétního klienta. To už je trošku počítání, protože záleží na vás, zda-li jste schopní jasně definovat kolik klientů se tam bude připojovat. Pokud víte, že tam bude pracovat pouze 5 vývojářů, tak je to zbytečné licencovat na celé CPU. Uděláte si propočet, že 5 jednotek vám bude stačit a vyjde vás to levněji, tak prostě uděláte 5 jednotek.

Jak standard edice one, tak standard edice se počítají na osazené sockety, tzn. že budete mít na serveru třeba 2 sockety, z toho jen jeden bude osazený CPU, tak tento se vám počítá a měli byste ho zalicencovat. U enterprise edice je to komplikovanější. U ní se vypočítává tzv. procesor core faktor. Vy se podíváte kolik procesorů máte na desce, kolikakorové procesory jsou a vynásobíte to určitým faktorem. Zde je PDF procesor  core faktor table, kde se dočtete, jaký má faktor konkrétní typ procesoru. Například klasické procesory 386 Xeony  mají faktor 0,5. Sparky T3 mají fakor 0,25. Nebo Some Ultra Spark T2 má 0,75. Takže vy si pak uděláte propočet vašich CPU, které chcete licencovat. Pokud řeknete, že nechcete licencovat na CPU, ale chcete to dělat na jednotky (jednotlivé uživatele), tak musíte počet CPU vypočítat krát 25, protože 25 je minimální počet uživatelů na jedno CPU.

Zde mám nějaké příklady. Když byste si chtěli vypočítat licenci pro jeden server, který má 2 sockety a každý je osazen AMD Dual Core, tak v případě, že budete chtít dát standard edici nebo standard edici one, tak tady je to jednoduché. Budete počítat 2 CPU licence. V případě NUP licencí budete počítat minimálně 5, protože nemáte žádnou vazbu na dané sockety. Je jedno, jestli je jeden nebo dva.  U enterprise edice má AMD faktor 0,5. Takže máme 2 sockety duály, tzn. 4 cory krát 0,25 a máme vypočítáno 2 CPU. 2 CPU krát 25, kdy 25 je minimální počet name unit na jedno CPU a máme propočet 50, takže pak zvolíte NUP licenci minimálně 50 nebo vezmete 2 CPU, které jsou vypočítané dle vzorce, který jsem ukazoval před chvílí.

Zde je druhý příklad: kapacita 4 sockety . Takže když máme 4 sockety, tak tím jsme se automaticky zbavili standard edice one, protože ta je limitovaná pouze dvěma sockety, takže použijeme buď  standard edici na 4 CPU nebo nebo minimálně 5 uživatelů nebo enterprise edici, kdy tady máme 4 sockety, tzn. že máme 4 CPU a každý je tam Quad 4, takže 4 x 4 je 16. Je to Intel, takže to budeme brát krát 0,5, takže máme 8 licencí na CPU nebo 200 NUPů, tzn. 8 x 25. Těch příkladů je celá řada. Toto jsou jen některé ukázky, abyste pochopili základní propočet, který je tam potřeba brát. Takže máme jednu věc, což jsou edice, kde jste limitováni hardwarem a druhá věc je výpočet licencí. Takže když se tady podíváte, tak enterprise edice má 8 CPU licencí, což stojí zhruba 1 000 000 Kč, takže tato konfigurace by stála 8 000 000 Kč. Takže to jsou příklady.

Toto je ukázka z price listu, který je k dispozici pro name user, ceny jsou v CZK. Jsou sice měsíc staré, ale zhruba odpovídají. Support je na první rok pro 22% z vypočítené ceny nebo z procesorové licence. Je tady i ukázka speciálních optionů, které jsem zmiňoval. Ať už je to Cluster, Active Data Guard nebo Partitioning, ten si můžete dokoupit, ale v tomto případě pouze na  enterprise edici. Tady vidíte ukázky. Ty dokumenty jsou docela čitelné a komponentů je tam celá řada.

Name User Plus je v prvé řadě uživatel. Je to osoba, která využívá program, který se připojuje k databázovému serveru. Je jedno, jestli se na jedné židli střídají dva lidé. Každý z nich má své identické ID číslo. To znamená, že se dá jednoduše identifikovat a vy byste měli licencovat každého uživatele zvlášť. A nemusí jít jen o fyzickou osobu, může jít i o nějaké zařízení. Může to být snímač něčeho, např. pípák na bráně, tzn. že jdete, přiložíte kartu, ona si vás načte a údaj uloží do databáze. Toto dělá zápis do databáze. Je to již klient z databázového hlediska a musí být licencován zvlášť. Proto je potřeba si to propočítat. Pokud máte nějakou databázi a běží vám na ní aplikační server, tím pádem  je tam jeden uživatel generický, který se do ní přihlašuje, tak si řeknete, že máte pouze jednoho uživatele, byť je to jeden aplikač, ale to je chyba. V takovém případě budete muset zalicencovat všechny uživatele, kteří se přihlásí do aplikačního serveru, což je potřeba si uvědomit. Další varianta je situace, kdy máte databázi připojenou na internet a vy nejste schopni přesně říci  kolik uživatelů se do ní připojuje. V tomto případě musíte ihned licencovat na CPU. Automatické dávkování se nepřijímá. Jako dávka, když jsou nějaký batche který vám udělají import do databáze, tam to nelicencujete jako NUP. Je to nějaká úloha, která se dělá v pravidelných cyklech a nebere se to jako uživatel.

Support 22% se někomu zdá hodně, někomu málo. Co tím ale získáte? Pokud si koupíte licenci a připlatíte si tento support, kterým vám Oracle dává. Pokud vy striktně neřeknete, že ho nechcete, tak vám ho napočítá. Během supportu máte možnost stahovat si nové verze. Asi jste si všimli, že na OTN nebo na edelivery nebo kdekoliv, si stáhnete software Base Edice 11.2.0.1. Ale víte, že na ní jsou vydány patchesety. Myslím, že už je vydána verze 4. 11.2.0.4. Toto ale není k dispozici. Toto je ale k dispozici pouze přes Oracle Support, kde se musíte zalogovat pod svým klientským číslem a pokud máte placený support, můžete si stáhnout tento padge set a naaplikovat si ho na vaši databázi. Toto je dodávka nových verzí softwaru, tyto updaty, různé fixy, které máte na vaše komponenty nebo řešíte vaše chyby.  Dokumentace k novým verzím a nepřetržitá elektronická pomoc je My Oracle Support (dříve se tomu říkalo MetaLink) na webu označena jako support. oracle.com. Zde můžete založit ticket a můžete komunikovat s global supportem a řešit problémy. Samozřejmě máte možnost i zavolat, eskalovat vaše problémy a na Oraclu by měl být někdo, kdo s vámi bude komunikovat. Support si můžete zaplatit na jak dlouho chcete, rok, dva, tři. Můžete si koupit licenci na 5 let, ale support pouze na 4 roky. Já doporučuji si koupit support minimálně na první rok, protože pokud děláte upgrade z 10 (nyní se hodně dělají upgrady na 11.2 nebo na 12C), tak nevíte, jak se to bude chovat. V tomto případě máte někoho za zády a máte možnost vrátit se na starší verzi. Samozřejmě je to problém, pokud nemáte udělané testy a nevíte, jak se to bude chovat a jdete do rizika na vlastní triko. Pokud já dělám support, tak to klientům doporučím, protože já nemůžu supportovat Oracle. Já můžu pomoci řešit problémy, ale nemůžu zajistit dodávku patcheů, nemůžu zajistit přístup do MetaLinku do knowledge base. Nic takového. To je lepší. Na produkční systém bych si ho určitě koupil.

Jakou metriku vybrat? Když nedokážete zjistit počet uživatelů, pak jednoznačně musíte licencovat na CPU a propočítat co je levnější, zda licence na 1 CPU nebo počet NUPů, které využíváte. Důležité je dívat se i do budoucna, protože pokud vy si něco zakoupíte, pak vy máte možnost ještě upravovat a je to o diskuzi. Pokud ale předpokládáte, že budete mít stejnou konfiguraci, jen budete mít více klientů, tak abyste se nedostali do nevýhodné situace, tak to koupíte na procesor a můžete mít neomezený počet uživatelů. Pokud budete mít stejný počet uživatelů a budou generovat větší zátěž, tak je pro vás jednodušší ponechat si NUP, i když to bude třeba na osmi CPU, abyste si nemuseli licencovat každé CPU zvlášť. Pokud je slabá konfigurace hardware, tak tam se vám vyplatí hardware než tisíc nebo dva tisíce uživatelů.  Pokud máte menší počet uživatelů a složitou aplikaci, pak dáte na NUP. Je to o porovnání co je pro vás výhodnější.

Zde jsou ještě nějaké doplňky k databázi. Toto je propočet k CZK. Je dělán z ceníkové ceny na českou lokalizaci. Je diagnostikován na jednoho uživatele. Všechny tyto doplňky se licencují stejně jako databáze, ať už na NUP nebo na CPU. Potom volíte support na rok, dva, záleží na vás. O přesnou cenu doporučuji kontaktovat distributora nebo napište mně. Já to můžu tlumočit a můžeme to dostat s docela dobrou slevou.

Pokud opustím kapitolu licencí, budu se zabývat podporovanými verzemi. Víte, že poslední verze je 12C z rodiny Oracle, která vyšla v červenci 2013. Z mojí zkušenosti je hodně klientů na verzi 10, 10.2 nebo 11 co se týká supportu. Vidíte, že tam už skončil základní Premiere Support.  Je tam ještě Extended Support, kdy vy při zjištění chyby můžete požádat o fix, ale v podstatě v této době jako verze 10 a 11 se dělají migrace upgrady na 11.2 a mnoho klientů čeká než se vydá první padge set na 12.1. Oracle sdělil, že by to mělo být co nejdříve, ale těžko soudit, zda to bude měsíc nebo dva, ale měla by to být dohledná doba. Nemělo by to být za rok, takže uvidíme, kdy bude první patch set na 12C.  Osobně doporučuji jít na stabilní verzi 11.2.04, ta je vyzkoušená. Už je zde dlouho. 11.2. byla vydaná v půli roku 2009. Příští rok jí bude končit Premiere Support a Oracle už nad ní nebude vyvíjet. Pokud se najde nový bug , Oracle po datu 2015 nebude věc řešit, ale bude jí dávat do fixů do verze  12C. Je snaha donutit nás tuto verzi využívat.

Já mám zde ještě další převod, kde jsem doplňoval data z roku 2010, kdy vznikla verze nejnovější 11.2 a nyní jsem tam přidal 12C. Vy víte, že si jí můžete stáhnout a nainstalovat a do roku 2018 vám poběží základní Premiere Support. Cokoliv se bude dít s databázemi (nyní to vztahuji k té nejvyužívanější 11.2), tak do půli roku 2015 máme možnost řešit veškeré fixy. Je to stabilní verze a doporučuji na ni přejít. Nemusíte jít hned do verze 12C. Pokud chcete jít do cludu a chcete používat nové futurery z 12C, o kterých budu mít jeden z dalších webinářů, můžete přejít. Já sám jsem ho už testoval, ale musím říct, že ke dnešnímu datu, což je 3.2.2014, jsem nepotkal klienta, který by běžel k produkci na 12C. I když to zkoušeli, tak zatím řekli, že ne. Premiere Support je vždy 5 let od vydání na konkrétní databázi. Potom si můžete doplatit ještě Extended Support, když chcete mít zajištěnou nějakou podporu po Premiere Supportu, kdy vaše kritické systémy na tom běží a vy nemůžete mudrovat nad nějakou novější verzí, tak si zaplatíte. Existuje ještě Sustaining Support, který můžete používat jak dlouho chcete, ale nové fixy v něm mít nebudete a budete to udržovat v chodu, aby se to celé nesesypalo. Zaplatíte si support u Oracle a pokud to bude známá chyba popsaná a bude nějaký fix (padge), tak vám to pošlou. Jinak máte smůlu a jediná odpověď, kterou dostanete se strany Oracle, je upgradujte na vyšší verzi. Toto jsou 3 druhy supportu (na software, hardware a operační systém), takže záleží na čem běžíte.

Další kapitolou je Linux. Dříve byl Oracle Unbreakable Linux, nyní je pojmenován Oracle Enterprise Linux. Verze edelivery.oracle.com mám dojem, že je 6.5 poslední verze. Je to zkrátka ohnutý Read Head Linux, kde jsou udělané speciální věci, aby to pasovalo na databázi Oracle. Vy máte možnost Linux používat. Volně si ho stáhnete, neplatíte žádnou licenci, pokud byste chtěli, můžete si zaplatit support. Jsou různé druhy supportu, basic případně premium support. Já jsem se nepídil po odlišnostech, protože co klient, to jiný operační systém. Jsou Red Hat nebo jsou tam nějaké SLESnebo klient využívá nějaké HP nebo to běží na Windowsech, které nemůžu opomenout, protože ty jsou hodně rozšířené, hlavně 64 bitový Windows s databází ve standard edici případně standard edici one. Ve státní správě je to nejčastější konfigurace. Samozřejmě ty silnější nebo robustnější systémy běží na Solarisu. Je to čistě na vás. I ten support zkrátka není nijak extrémní.  Toto byla ukázka.

Oracle Enterprise Linux a vše co se týká virtualizace. Co si budeme říkat, většinou to válcuje VMware. VMware má určitě 60 – 70% klientů. Ještě si o tom povíme v rámci licencí, ale pokud se rozhodnete dělat nějakou virtualizaci od Oracle, máte možnost stáhnout si Oracle VMserver, který si nainstalujete na váš hardware. Je to založené na balíku Xen. Tam máte potom Oracle VM Manager a tím si zpravujete vaše virtuální prostředí, vytváříte nové servery, zakládáte, klonujete, migrujete, zkrátka klasická virtualizace a její použití. Za tyto softwary také neplatíte licenci, ale platíte pouze support na rok, tři, nebo kolik chcete. Zde dole jsou odkazy, na kterých najdete ceny, takže můžete si potom přečíst kompletní ceníky. Moc často se nemění. Je to víceméně statická informace. Pokud už to budete kupovat, uvidíte.

Nakousl jsem virtualizaci. Oracle nebyl nikdy velkým příznivcem VMwaru v oblasti virtualizace, proto tady je velký problém. Máte možnost virtualizovat dvěma způsoby, tzv. soft partitionig a hard partitioning. Jaký je mezi nimi rozdíl? Oracle podle softwaru, který vy používáte na licencování, rozlišuje, jaký partitioning vy tam můžete použít. Oracle VMware můžete použít na oba způsoby. Ale v případě VMware, který je daný jako tzv. virtualizace soft partitioningu, vy máte jasně dané, že musíte zalicencovat kompletně celý hardware a nikoliv pouze to, co máte definované ve vašem virtuálu. Takže pokud budete mít nějaký super cluster a budete v něm mít několik CPU, ale vy budete mít vytvořený virtuál pouze na nějaký počet CPU, tak to Oracle nezajímá.  Podívá se na váš fyzický hardware a ten budete muset zalicencovat.  Pokud použijete nějakou jinou možnost, např.  IBM LPAR nebo Oracle VM nebo nějaký Solaris Capted Containers, tak pokud si tady nadefinujete vaše virtuální servery, tak máte možnost licencovat pouze alokované procesory, pouze jádra, která máte alokované pro váš databázový server, což je potřeba si uvědomit. Co se týká partitioningu, tak edice je jasná. Edice je závislá na socketech. Když tam budete mít 2, můžete použít i standard edici one, když tam budete mít minimálně 4, musíte jít minimálně na standard edici, pokud více socketů, musíte jít na enterprise edici. To je stejné u soft i hard partitioningu. Ovšem otázka je potom jak to budete licencovat. Je rozdíl, pokud budete licencovat všech 8 CPU dvoujádrových nebo záleží jaké máte, nebo budete mít vytvořen jen jeden virtuál, který bude obsahovat jedno dvoujádrové CPU. Tam už se ceny pohybují úplně jinde. Pokud se bavíme o enterprise edicích, tak tam už potom lítají statisíce a milióny. Jak se to dost často obchází? Pokud máte celý váš IT systém nastavený před Oracle VM a chcete ho používat i dále, pak je dobré fyzicky si oddělit jeden hardware a tam si nainstalovat čistě jen VMware pro váš databázový server. Toto lze. Při tom ale ztrácíte výhodu kódování a další věci. Ale neplatíte nepotřebné licence, ale to, co máte aplikované na váš databázový server. Uvědomte si, že jsou různé druhy jak přistupovat k licencování.

Mám zde ještě vsuvku, která se týká MySQL. Zmíním to zde, protože je to rodina Oraclu. MySQL se využívá docela hojně na internetu. Základní verze je zdarma a další verze jsou za 2, 5 nebo 10 tisíc dolarů, přičemž je jedno kolik máte socketů. Pokud máte 1 – 4 sockety, je dána fixní částka a pak se to násobí, takže licence plus support je v tom zahrnutý. Tak jako jste měli u databáze licenci zvlášť a k ní support jste si dokupovali support, tak tady částka obsahuje jak licenci, tak i premium support. Rozdíly jsou takové, že klasická je na otestování Standard Edice, speciální featuring má enterprise edice a pokud chcete mít cluster, tak budete muset použít MySQL Cluster. To jsou jasně dané cifry a přepočet na CZK je podle aktuálního kurzu.

Pokud se vrátím zpět na začátek, tak zmíním co byste si měli odnést z dnešní seance. Měli byste vědět jak se volí edice, protože ta záleží na socketech a CPU. Dále byste měli vědět jak se počítají licence na CPU nebo NUP. Jak k tomu dospějete? U enterprise edice se vypočítává CPU pomocí nějakého CPU Core faktoru. Je na to tabulka, kterou si projdete a zjistíte z ní co potřebujete. Co support obnáší? Je to hlavně přístup do knowledge base na support.oracle.com, možnost získávat padge, komunikovat s Oraclem. Máme lifetime support, tzn. základní premiere support prvních pět let od vydání edice. Pak je extended a suitable support. Máte doplňkové produkty, které se dají implementovat do vaší databáze, ale pouze do enterprise edice. Pokud běžíte na linuxu, máte možnost zvolit i OEL. Tam se v podstatě vychází z read headu linuxu s tím, že si můžete zaplatit support u Oracle. Nevím kolik stojí support a možnost stahovat aktualizované balíky a cokoliv jiného u read headu, to nemám zjištěné. Další věcí, kterou jsem chtěl zmínit, je virtualizace. Pozor na VMware a na to jak se licencuje server postavený na VMware. Oproti tomu další druhy virtualizací a další druhy SQL databázi. Je to základ, který by vám měl postačit. Pokud byste potřebovali bližší informace, můžete se obrátit na mě. Můžete mi napsat nebo zavolat a já se budu snažit vám odpovědět na vaši konkrétní otázku. Pokud si nebudu jistý, přesměruji vás na kompetentní osoby. Budete-li chtít pomoci s vaší databází, třeba zkontrolovat… Teď mě ještě napadlo, zmínka o tom, že se dělá review. Oracle má možnost dělat review. Existují tři způsoby jak se review dělá. První je, že Oracle sám zjistí, že jste si dlouho nic nekoupili nebo koupili nějakou verzi a neplatíte support a může k vám poslat auditory, aby zjistili co máte nastavené. To je jedna věc. Druhá věc je, že vy sami požádáte Oracle, aby vám udělal licenční review. Třetí věc je, že můžete požádat firmu, která spolupracuje přímo s Oraclem, ona spustí na vašem systému nějaké skripty, které zjistí nastavení. Funguje to tak, že vám pošlou skripty, vy je spustíte, pošlete jim je, oni výstup vyhodnotí a dají vám vědět, jak to máte zalicencované, zda-li to odpovídá tomu, co máte koupené. Rozdíl je takový, že pokud jste proaktivní a vy sami požádáte Oracle nebo firmu (jsou tady pouze 2 firmy, které to v ČR mohou dělat), aby vám zjistili nastavení a to co máte licencováno nebo nemáte, pak se bere okamžik, kterým jste požádali a nedíváte se zpět. Pokud to budete mít podlicencované a sami požádáte, tak Oracle neřeší co bylo zpět. Oracle si vámi sedne, řekne jak to máte a jak by bylo potřeba to korektně dolicencovat. Řešíte to s obchodníkem. Pokud Oracle udělá sám audit a zjistí nějaké nesrovnalosti, tak vám sám vypočítá sankci až po okamžik, kdy vám vypršela licence nebo support. Myslete na to, že pokud přijde Oracle sám, tak vám může nasadit docela velkou pokutu zpětně, ale pokud vy sami budete proaktivní a chcete si zjistit, zda máte licence správně, tak se nebere minulost, ale díváte se do budoucnosti. To mě napadlo, pokud se dívám na health check.

Pokud budete chtít pomoci se supportem, instalací, migrací, stačí napsat a můžeme se domluvit. Kontaktní informace máte u mě na webu. Pokud budete mít zájem o ebook, zaregistrujte se tam, stáhněte si ho. Já na něm pracuju, přidávám články každý měsíc. Pokud se budete chtít zaregistrovat do komunitního webu pro DBA, je volně k dispozici, snažím se tam vytvořit databázi administrátorů tak, abychom tam do budoucna mohli psát a sdílet informace. Já se samozřejmě budu těšit u dalšího webináře. Jak jsem již říkal, chci udělat nějaké nové vlastnosti u databáze 12C, nějaký přehled. Sami víte, že je to docela rozsáhlý dokument, takže tam jen naťukneme nějaké základní změny, které se tam udály. Bude to první pondělí v dalším měsíci. Já vám ještě potom pošlu dotazník, ve kterém bych rád zjistil, jak jste byli spokojeni s webinářem, zda informace pro vás byly přínosné, atd. Dostanete ho potom v emailu. Děkuji vám za pozornost a věřím, že se ještě potkáme na dalším webináři nebo si někde popovídáme po telefonu nebo emailu. Přeji vám pěkný den.

Na chatu mám ještě dotaz jak je to s licencí na vývoj. Pokud nejste partnerem Oraclu, pak musíte mít zalicencován i váš testový systém.

Co si myslíte o Oracle běhu na VMware, kdy Oracle oficiálně tvrdí, že se nejedná o oficiálně certifikovanou instalaci? Když zjistíte nějaký problém v databázi, která vám běží na VMware, první věc, kterou po vás bude Oracle chtít, bude nasimulovat tuto situaci i bez VMware. To může být první problém. Pokud jste schopni tu situaci nasimulovat i na systému bez VMware a projeví se chyba, tak Oracle je povinen se touto situací zabývat. Pokud vy mu nedáte test case bez VMware, pak on řekne, že je to necertifikovaná instalace a vy máte smůlu. V tomto případě jste nahraní. Musíte mít ještě vedle něco bez VMware nebo máte smůlu. Pouze partneři Oraclu (jsou Gold, Silver a Platinum) mají možnost, a  ještě k tomu omezenou, protože vývoj se musí týkat aplikace, která je určená pro kontinuální prodej, tady oni nemusí licencovat vývoj. Ale vy musíte mít licencovanou i testovací databázi. Tak to bohužel je.

Je ještě nějaká otázka, která vás teď napadá? Já jsem samozřejmě na emailu, takže mě můžete posílat dotazy. Snažím se s posluchači komunikovat i poté. Pokud nic není, tak ještě jednou děkuji za pozornost a doufám, že se potkáme někdy v budoucnu. Tento stream bude přístupný přímo na stránkách daného webináře, takže je možné si to pustit kdykoliv dále. Co se týká prezentace, pošlu vám odkaz na PDF.

Zde je ještě dotaz jak je to s licencí ve virtualizačním serveru. VMware může běžet na jednom z více hostů? Tady vám je to jedno. Co se týká VMwaru, budete muset zalicencovat všechno. Zde nemáte moc na výběr. Tam s tím nic neuděláte. Ještě vám to ověřím, ale volba je taková, že musíte hardware zalicencovat.

Děkuji za pozornost a mějte pěkný den. Na shledanou.


Kontaktujte mě Reference